Alles over antioxidanten

Wat zijn antioxidanten eigenlijk?


Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid, want ze zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam. Vrije radicalen agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsel. Die vrije radicalen zijn niet altijd slecht: ze maken ook indringers als bacteriƫn onschadelijk en zijn dus onmisbaar.

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn agressieve moleculen, die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam. Oxidatie in het lichaam is een normaal proces. Oxideren betekent: zich
met zuurstof verbinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door vervuiling, zware
metalen, (sigaretten)rook, chemische stoffen en een ongezond dieet.

In welke voeding zitten veel antioxidanten?

Goede bronnen van antioxidanten zijn bijvoorbeeld:
Antioxidanten zitten bijvoorbeeld in chocolade, noten, volkoren granen, olijfolie,
zeevruchten en gevogelte en in groente en fruit natuurlijk.
Fruit: druiven, gedroogde pruimen, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien en frambozen
Groente: boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, aubergine, rode uien

Vertragen antioxidanten het verouderingsproces?


Laten we het zo zeggen: een gebrek aan antioxidanten versnelt het verouderingsproces. Lichamelijke veroudering is namelijk een gevolg van schade door vrije radicalen, bijvoorbeeld aan huid en bindweefsels. Maar ook al stop je jezelf elke dag vol met antioxidanten, je blijft niet eeuwig jong.

Helpen antioxidanten tegen rimpels?


Antioxidanten zorgen voor een positieve bijdrage aan het behoud van de elasticiteit van de huid. Als je voldoende antioxidanten binnenkrijgt, kun je de vorming van rimpels uitstellen maar zeker niet voorkomen. Omgedraaid zorgt roken voor de
veroudering van de huid doordat het extra schade door vrije radicalen veroorzaakt. En dat geldt ook voor teveel in de zon liggen.