Henna Brows: safety first

1. Allergisch voor PPD

Wenkbrauwhenna is weliswaar een product op basis van natuurlijke Indiase henna, maar daar zijn wel kleurpigmenten aan toegevoegd om de henna een mooie tint te geven. Dit stofje heet PPD (P-fenyleendiaminetoegevoegd) en zit eigenlijk in alle wenkbrauw- en haarverf. Sommige mensen zijn hier allergisch voor, met nare gevolgen. Een zeer geïrriteerde huid en soms zelfs blaren. Bij mensen die weten allergisch voor PPD te zijn, wordt nooit brow henna gebruiken. Bij de overige klanten die voor het eerst Henna Brows krijgen, wordt er eerst een patch test uitgevoerd. Er wordt een klein beetje henna op de binnenzijde van de elleboog of pols gezet. Als er binnen 48 uur geen reactie zoals roodheid, een branderig gevoel of jeuk ontstaat, kunnen we de henna veilig gebruiken. Let wel op: een patch test is géén garantie tegen toekomstige allergieën. Soms wordt iemand alsnog allergisch voor een bepaalde stof.

2. Corona & patch testing

Moet je elke keer voor een brow henna treatment een patch test doen? Gelukkig niet! Eens in de zes maanden is voldoende. Tenzij er is iets veranderd qua gezondheid van een klant. Is iemand erg ziek geweest - of dat nu Covid is of een ander virus of andere aandoening - en heeft deze persoon daardoor een verzwakt immuunsysteem? Dan kun je vatbaarder zijn voor allergieën. Een extra patch test kan dan geen kwaad. Bij twijfel is het sowieso verstandig om een patch test te doen. Better safe than sorry! 

3. Zwangerschap of borstvoeding Wie wil er nu niet beeldig in het kraambed liggen? Toch is het onverstandig om tijdens een zwangerschap Henna Brows toe te passen. Het kan zeker geen kwaad voor het ongeboren kind, maar je moet er niet aan denken dat een zwangere vrouw een allergisch reactie krijgt, waar meer kans op is al gevolg van hormonen en een hogere gevoeligheid. Bij een henna allergie moet er altijd antibiotica worden voorgeschreven, maar tijdens zwangerschap mag je dit niet gebruiken. Om diezelfde reden raden we Henna Brows ook af als een vrouw borstvoeding geeft.

4. Acne of wondjes

De huid wordt goed gecheckt voordat we aan de slag gaan. Heeft iemand een geïrriteerde huid, wondjes of acne rond de wenkbrauwen? Dan zijn Henna Brows af te raden. Een beschadigde huid is namelijk vatbaarder voor een allergisch reactie. 

5. Nét voor een zonvakantie 

Na een Henna Brow behandeling moet de zon en zonnebank gedurende 48 uur worden vermeden. Je mag dan dus niet vol in de zon met je vers gezette Henna Brows, maar dienen deze te beschermen. Hoe handig het ook is: hennawenkbrauwen tijdens de vakantie, de eerste dagen mag er dus niet mee in de zon worden gelegen. Daarna: goed beschermen met een spf, hoewel de kleur hier wel eerder door zal vervagen.