Op de juiste wijze poetsen

Hier gaat het om:

Zet de tandenborstel half op je tanden en half op het tandvlees in een hoek van ongeveer 45 graden en poets met korte circulaire beweginkjes, zonder druk. Dat is echt alles wat nodig is. 

Natuurlijk zijn er ook meer gedetailleerdere aanwijzingen

Maar met de hierboven genoemde instructies, ben je op de goede weg: je poetst je tanden en de tandvleesrand (marginale gingiva rand) mild maar ook effectief, dankzij de vele milde CUREN® filametnen van onze tandenborstels. Druk, in combinatie met medium of zelfs harde borstelharen, veroorzaakt vaak schade aan tanden en tandvlees.

Gebruiksaanwijzingen

Deze instructies zijn er om je te helpen met het correct schoonmaken van je tanden en kiezen. Je zult misschien wat moeten wennen aan de korte cirkelende bewegingen die je met heel weinig druk maakt, maar net zoals bij skiën en dansen telt hier ook: oefening baart kunst.  Vraag je tandarts of mondhygiënist om je regelmatig te controleren.

 Het schoonmaak systeem

Herhaal altijd hetzelfde patroon. Eerst alles buiten, dan alles binnen, ondertanden, boventanden. 

Maak kleine circulaire bewegingen zonder druk uit te oefenen

Denk er aan: je tandenborstel maakt je tanden ook schoon als er bijna geen druk op staat. Wees dus voorzichtig.

 

Leer hoe je je tanden op de juiste wijze schoon kunt maken

Deze poetstechniek word geleerd tijdens onze iTOP bijeenkomsten door professionals van apotheken en tandheelkunde praktijken. Deze bijeenkomsten kunnen door iedereen worden bijgewoond. 

Ondertanden

1. Positionering: begin met de buitenkant van de ondertanden. Zet de CS5460 ultra soft tegen de meest achterliggende kies, met de helft van de borstelharen op het tandvlees en de andere helft op de tand. Beweeg de borstelkop een beetje naar het tandvlees toe met in een hoek van ongeveer 45 graden. Dat is veel makkelijker dan het klinkt omdat de 5460 ultra soft een 8-hoekig handvat heeft. 

Buitenkant:

2. beweeg de borstel nu in korte cirkelende bewegingen vanaf de achterste kies naar de voortanden en dan naar de achterste kies van de andere kant van de mond. Neem de tijd en heb aandacht op elke tand, maak per tand 5-10 circulerende bewegingen. Ga rond de achterste kies met kleine bewegingen en ga daarna door aan de binnenkant van de ondertanden. 

Binnenkant:

3. ga langs alle tanden met kleine circulerende bewegingen met weinig druk tot je bij de achterste kies komt waar je begonnen bent (zie 1.)

Let op: achter de laatste kiezen

4.  Maak rondom deze kies korte circulerende bewegingen. Het helpt om de CS 5460 ultra soft zo verticaal mogelijk te positioneren. 

Let op: de binnenkant van de voortanden in de onderkaak

5. Positionering: zorg dat de CS 5460 ultra soft zo verticaal mogelijk staat, zodat een deel van de binnenkant van de voortanden en een deel van het tandvlees bedekt is.  Onder deze scherpe hoek beweeg je de borstel in korte zachte bewegingen, eerst de binnenkant van een tand en dan de volgende. Deze tanden kun je het beste zo poetsen omdat de kaak te smal is om de borstel gekanteld te houden. Het is wel erg belangrijk om dit deel goed schoon te maken omdat er veel speeksel langs komt. Daarom wordt hier ook het meeste plaque opgebouwd. 

Boventanden

6. Buitenkant: ook hier begin je met de buitenkant van de meest achterliggende kies. Positioneer de CS 5460 ultra soft in een hoek en begin met het schoonmaken (zie 1, 2 en 3). Hou de borstelkop in een hoek van ongeveer 45 graden op het tandvlees en beweeg de borstel in kleine circulerende bewegingen - van de achterste kies via de snijtanden naar de achterste kies aan de andere kant van de mond. Hier geldt ook: korte circulerende bewegingen met weinig druk. Ga zo door tot je terug bent bij die kies waar je begonnen bent. 

Let op: achter de laatste kiezen

7. Ga rondom beide achterste kiezen met korte ronde bewegingen. Het helpt om de CS 5460 ultra soft zo verticaal mogelijk te houden. 

Let op: de binnenkant van je boventanden inde bovenkaak

8.  Scherpe hoek, circulerende bewegingen: maak de binnenkant van de voortanden net zo schoon – en met extra aandacht – als de ondertanden (zie 4 en 5). Hou de CS 5460 ultra soft in een scherpe hoek zodat de binnenkant van de tanden en een stuk van het tandvlees bereikt worden. Borstel dan in korte circulerende bewegingen, eerst de ene tand en dan de andere. 

Kauwvlakken

9. Met name bij kinderen is het belangrijk om het kauwvlak goed schoon te maken. Begin aan de achterkant en beweeg langzaam naar voren met korte heen en weer bewegingen.  Met het toenemen van de leeftijd kan het minder nodig zijn om de kauwvlakken schoon te maken, maar dit kan alleen maar aangegeven worden door een tandarts of mondhygiënist en verschilt van persoon tot persoon.  

Iedereen is anders

Iedere mond, tand en ruimte tussen de tanden is anders. Daarom is het belangrijk om het tandenpoetsen  aan te passen aan je lichaam, je leeftijd en je behendigheid.  Vraag je tandarts of mondhygiënist advies en training. Het is onmogelijk om perfect te leren poetsen door alleen er over te lezen. Oefening baart kunst.

Professional help

Laat je schoonmaaktechniek regelmatig controleren door een tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen je precies vertellen welke interdentale ruimtes je schoon moet maken met flosdraad en waar ragers de ideale oplossing zijn.