Vitamine E

Wat is vitamine E?

Vitamine E maken we niet zelf aan, maar moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Het zit onder andere in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten. Het is voor je  gehele lichaam een belangrijke vitamine en voor je huid zelfs essentieel. Van nature is vitamine E de meest voorkomende vitamine in de huid, met name de laag met dode huidcellen. De vitamine  komt via ons lichaam in het talg terecht en zo in de bovenste huidlaag.

Wat doet vitamine E in de huid?


Vitamine E werkt als een antioxidant; het kan de schadelijke invloed van vrije radicalen neutraliseren. Een mooie eigenschap, want vrije radicalen zorgen onder meer voor een versnelde veroudering van onze huid. Vitamine E bewijst zich vooral op het gebied van bescherming tegen uv-schade. Onderzoek laat zien dat de mate van roodheid, zwelling en celschade in de huid afneemt wanneer vitamine E vóór blootstelling aan de zon op de huid wordt aangebracht. Het is dus daarom een  uiterst waardevol ingrediënt in een zonnebrandcrème.

Vitamine C en E, een gouden duo

Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt de cel schade die de zon aanricht en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Vitamine E, zonder de aanwezigheid van andere antioxidanten kan de stof in een huidverzorgingsproduct eigenlijk niet veel doen. Om de werkzaamheid en stabiliteit te garanderen moeten daarom altijd andere antioxidanten zoals vitamine C zijn toegevoegd. Vitamine E zorgt ervoor dat andere werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen komen om daar goed hun werk te kunnen doen.

Vitamine E in een potje?

Vitamine E is niet zomaar toepasbaar in cosmetica. Het is gevoelig voor licht en zuurstof en moet dus echt goed verpakt worden om werkzaam te kunnen zijn. Als je op zoek gaat naar een crème met vitamine E moet je de potjes dus echt laten staan! Daarnaast is de concentratie uiteraard ook belangrijk. Verder moeten er aan het product ook echt andere antioxidanten toegevoegd zijn om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen.